29-10-2022

Afgelopen zaterdag zijn een aantal vrijwilligers van de hoogstambrigade bezig geweest in de boomgaarden in het dorp. Ze hebben op de stam van de bomen een lijm-ring aangebracht die de wintermot moet tegenhouden. De vrouwtjes van deze mot klimmen namelijk voor de vorst in de boom en worden dan gedekt door de gevleugelde mannetjes op weg naar de kruin. De vrouwtjes leggen dan rond de 1e nachtvorst (ongeveer 300) eieren. Als de winter voorbij is, komen de vlinderrupsen uit de eieren, precies op het moment dat de jonge knoppen openbarsten. De rupsen van de wintermot doen zich dan tegoed aan knoppen, bladeren, bloemen en zelfs jonge vruchten. Hierdoor is de oogst van de appels en peren minder. Als ze genoeg gegroeid zijn, laten ze zich aan een gesponnen draad uit de bomen vallen en verpoppen zich in de grond tot de volgende herfst. Deze zomer hadden alle vruchtbomen er last van; het lijkt een beetje op spint. 

de wintermot

Ook zijn er op deze dag meteen weer een paar bomen rechtop gezet m.b.v. palen en spanbanden en zijn de appels opgeruimd die onder de boom bij de speeltuin lagen.

De vrijwilligers hadden een mooie, zelfs zomerse dag uitgekozen voor dit karweitje met een temperatuur van boven de 20 graden! De achterste boomgaard gaan Michel en Bob komende week nog behandelen met de lijm.

Er hangen aan sommige bomen nog appels. Zij mogen geplukt worden!