Alle 30 nestkasten zijn dit voorjaar weer nagelopen door de vrijwilligers van de werkgroep Steenuilen Nijbroek op de aanwezigheid van steenuilen, eitjes en jonge uilen. We hebben weer een nieuwe kast opgehangen in een notenboom, midden in een mooi weilandje. Jammer genoeg nog niet bewoond dit jaar, maar het is zo’n mooie plek, dat komt vast goed

zitten er jongen in of niet….

 Slechts 10 van de 30 kasten was dit jaar bewoond (33%). Nog minder dan vorig jaar, maar wel met evenveel gelegde eitjes. Er was zelfs een nestkast met 5 eieren! Deze eitjes zullen wel uitgekomen zijn, maar de vijf uiltjes hebben het niet overleefd; we vonden geen enkel ei of jong en er was ook geen moederuil meer in de buurt. Omdat de eitjes niet meer in de nestkast lagen, gaan we ervan uit dat de (dode) jonge uiltjes opgegeten zijn door de vader- of moederuil. Ook is een nestkast gecontroleerd, waar 4 koude eitjes in lagen i.p.v. jonge uilen.

Bij deze kast is waarschijnlijk iets gebeurd met het mannetje; als het vrouwtje geen voedsel krijgt van het mannetje, dan verlaat ze uiteindelijk haar eieren.

helaas niet uitgekomen

Van de 33 eieren hebben we 9 jonge uiltjes kunnen ringen. Dat is maar 28% succes. Vorig jaar waren er ook al weinig kasten bewoond, maar we konden toen toch nog 18 jongen ringen en dat was 60% broedsucces.

wegen
vleugel meten

In een natte kast vonden we een heel nat klein uiltje. Dat was wel zielig. Het kan door het voer komen; als er weinig muizen zijn en als vervanging veel wormen gevoerd worden, kan het erg nat worden in een kast. En het weer zat natuurlijk ook niet mee met die hoeveelheden regen die we dit voorjaar hadden. We hebben het uiltje lekker afgedroogd, geringd en gewogen en uiteraard de nestkast verschoond.

het natte uiltje woog ook iets te weinig voor zijn/haar leeftijd

Het blijft de moeite waard om de steenuil te beschermen, ze hebben het moeilijk en de aantallen nemen bij ons in het gebied nu af. Het is het kleinste uiltje in ons land en we willen toch niet hun felle schreeuw missen in het vroege voorjaar als de vrouwtjes en mannetjes op zoek zijn naar een partner?

vertederend

Er staat nog een filmpje op de website van vroege vogels over 2 steenuilen vrouwtjes, die samen in één kast zitten. Klik op de link: https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/a1f299e7-3c7d-4663-a057-c1c8ce08e199/uilensoap-in-de-achterhoek-twee-vrouwelijke-steenuilen-eten-hun-jong-op

twee beauty’s