een uitvoerend orgaan van Plaatselijk Belang Nijbroek

De Coöperatie Polder Nijbroek is in oktober 2019 opgericht om zakelijke overeenkomsten aan te kunnen gaan vanwege initiatieven van de verschillende werkgroepen onder Plaatselijk Belang Nijbroek (PBN). In het bestuur is dan ook een vaste plek gereserveerd voor een bestuurslid van PBN.

De Coöperatie heeft intussen een eerst project opgepakt. Omdat er een agrarisch perceel in de buurt van het dorp vrij plotseling te koop kwam staan is het initiatief genomen om dit perceel te kopen om hier woningen te kunnen realiseren, maar ook om te onderzoeken of kleinschalige energiewinning hier mogelijk is.

In maart 2020 is het perceel met een oppervlakte van 1,9ha gekocht. Dit werd mogelijk doordat Nijbroekers en/of mensen die betrokken zijn bij Nijbroek bereid zijn om te investeren in dit project, ook de kerk financiert mee. Het gaat om een kavel gelegen op Middendijk 26, het project heeft vervolgens de naam ‘Plan26’ gekregen. De Coöperatie heeft voor de planontwikkeling van de woningen samenwerking gezocht met specialisten op het gebied van landschapsarchitectuur en woningbouw. Met betrekking tot de woningbouw werken architect en Coöperatie nauw samen om tot een gemeenschappelijke uitwerking van de plannen te komen. De intentie is om de oorspronkelijke boerderij die een aantal jaren geleden is afgebrand te vervangen door een mooie vrijstaande woning, daarachter verschijnen vierschuurwoningen ter grootte van twee vrijstaande woningen (1500 m3) waarvan de beide hoekwoningen zullen worden verkocht en de middelste twee zullen worden verhuurd aan jongeren die daar tijdelijk (max 5 jaar) kunnen wonen. De woningen staan aan een mooi gezamenlijk erf.

Intussen is er een Beeld-Kwaliteits-Plan ontwikkeld en is er gestart met globale verkenningen met betrekking tot de woningbouw.

Het project is intussen ook aangemeld bij de provinciale Steengoed Benutten Challenge. Dit programma helpt financieel om de aanloopkosten in verband met de transitie van industrie/scholen/boerderijen naar woningbouw te bespoedigen.

Meer informatie over het project is te vinden in de brochure over Plan 26

Op deze pagina vindt u de meest recente informatie over het project.

Algemene informatie

Nijbroek is een plaats in de gemeente Voorst. De gemeente Voorst laat zich als volgt beschrijven:

Tussen de Veluwe en de IJssel ligt een van de mooiste gebieden van Nederland. Weidse uiterwaarden, rood-witte koeien in het land, statige boerenhoeven en gezellige dorpjes, en vooral: de rivier die zich door het landschap slingert. Dit is de IJsselvallei! Hier geniet je van uren wandelen zonder een openbare weg over te steken. Van kilometerslange fietsroutes over de dijk. Van de gezellige drukte op en rond de IJssel. Hier is het gewoon genieten. Kleinschalig en no-nonsense, met beide voeten in de Voorster klei. Letterlijk, als je zou willen. Voorst verwelkomt je graag!

De gemeente Voorst telt twaalf dorpskernen. Elk met zijn eigen karakter. ‘Hoofdstad’ van de gemeente is Twello, een gezellig dorp met leuke winkels en een levendige weekmarkt. In Voorst wemelt het van de monumenten. Terwolde ligt met zijn fraaie boerderijen pal aan de IJssel. Klarenbeek, Wilp-Achterhoek, Nijbroek, Posterenk en Wilp, het oudste dijkdorp van Nederland, zijn kleine agrarische dorpen in het buitengebied. Het pittoreske De Vecht is fraai gelegen aan de Grote Wetering. Bussloo en Teuge herbergen de grootste toeristische trekkers van de gemeente. En het buurtschap Steenenkamer ademt nog de karakteristieke sfeer van een tuindersdorp.

De polder Nijbroek is een van de oudste polders van ons land. Er is in Nederland veel aandacht voor Polders zoals de Beemster, echter in Nijbroek is al 300 jaar eerder een moeras ontgonnen, zonder hulp van watermolens. Door de aanleg van weteringen, dijken, sluizen en stuwen werd het water weggevoerd richting de IJssel en werden de vruchtbare gronden geschikt gemaakt voor de landbouw. De lange kavels (slagen) werden verdeeld over breedtes van 30, 60 & 90 meter. Later zijn kavels vaak doormidden gesplitst om meerdere zonen binnen een gezin de kans te geven een boerenbedrijf te starten. Tussen al deze langgerekte kavels ten behoeve van landbouw werd een groot vierkant perceel vrij gehouden voor de bouw van een kerk en een dorp, het huidige dorp Nijbroek middenin de polder. Over de vele wandel, fiets en klompenpaden kun je de polder nog echt beleven, je ziet de langgerekte kavel, lanen van populieren en oude meidoornhagen en struwelen. Samen met de bewoners van Nijbroek is de gemeente Voorst het project ‘Polder Nijbroek’ gestart. Doel van dit project is om samen met bewoners de herkenbare structuren van de polder te behouden en te versterken. Biodiversiteit, cultuurhistorie, recreatie en een fijne woonomgeving staan hierbij hoog in het vaandel.

—-