Plan26 heeft meegedaan aan de challenge ‘Mijn huis staat in Gelderland’. Dit was een initiatief van provincie Gelderland om woningen te realiseren op nieuwe plekken. Hiermee wil de provincie laten zien dat het mogelijk is om, samen met haar inwoners, te zorgen voor extra woningen, leegstand te verminderen en buurten en wijken te verduurzamen. Met als resultaat: Gelderland blijft een fijne plek om te wonen.

De provincie heeft tijdens de challenge alle deelnemende teams ondersteund met specialistische kennis om het project tot uitvoering te brengen.

Om de deelnemende groepen actief in de wedstrijd te houden en het onderlinge contact tussen de teams te bevorderen is tussentijds nog een deelchallenge uitgeschreven. 

Voor deze deelchallenge moest er een plan geschreven worden over: 

  • de leefbaarheid in het dorp
  • de energietransitie
  • klimaatadaptatie en biodiversiteit

Lees hier meer


Uitslag van de deelchallenge ‘Mijn huis staat in Gelderland’ 

Opdracht

Zoals eerder vermeld, moest de Coöperatie voor 29 oktober 2021 de plannen inleveren op het gebied van:      -bevordering leefbaarheid en dorp/wijk participatie,  -energietransitie -klimaatadaptatie en biodiversiteit

Drie prijzen te winnen

De prijsuitreiking zou aanvankelijk life zijn op 19 november, maar door de verhoogde Coronabesmettingen werd het toch weer een meeting via de computer op de bank thuis. Dat was wel jammer, want we wilden best weleens onze concurrenten voor de drie prijzen in levenden lijve ontmoeten.

Spannend

Het werd een vrijdagmiddag waarin de spanning langzaam werd opgebouwd. Eerst gaven alle vijf projecten een korte presentatie van hun plannen en daarna werd nog het belang van de drie onderwerpen benadrukt door enkele deskundigen. 

Uiteraard als allerlaatste las de gedeputeerde van de provincie Gelderland, Peter Kerres, het juryverslag voor, maar nog wisten we de winnaars niet…

De uitreiking

De organisatie had een leuke manier voor de uitreiking gevonden: Als er aangebeld zou worden bij een groep dan was deze de winnaar. De groep uit Dieren won maar liefst 2 prijzen en waren daar erg blij mee.

Maar gelukkig klopte bij de uitreiking van de klimaatadaptatie- en biodiversiteitsprijs Mirjam op ons raam! Met een lekkere taart voor de Coöperatie en de cheque van €1500,-  Een mooi bedrag dat we goed kunnen gebruiken bij Plan26!

streven naar biodiversiteit!

Bekijk hier het winnende plan over de diversiteit en klimaatadaptatie op Plan26.


Definitieve einduitslag van de gehele Challenge in februari 2023

Het expertteam, dat in december alle vijf projecten bezocht en beoordeeld heeft, vond de projecten veel te verschillend om één winnaar uit te roepen en er is besloten om het prijzengeld te verhogen door het vastgestelde bedrag aan alle vijf groepen uit te keren.

Zo heeft ook Plan26 een cheque ontvangen van € 3.000.

Goede samenwerking in Nijbroek beloond door de provincie Gelderland.

De uitreiking op 3 februari 2023

Peter Kerris, de gedeputeerde van de provincie Gelderland, reikte de prijzen uit en memoreerde aan de opzet van de challenge: Woningzoekenden aan leegstaande gebouwen koppelen. De betrokken vijf gemeentes hebben vanaf het begin van de Challenge hun betrokkenheid getoond en actief meegewerkt aan het tot stand komen van de plannen.

De deelnemende projecten zijn hiermee een voorbeeld voor andere gemeentes om ook naar hún leegstand te kijken en haar inwoners te helpen om de gebouwen transitie in gang te zetten.