Net iets voor de sluiting van het plantseizoen 2023-2024 van de landelijke Nationale boomfeestdag (3e woensdag in maart) hebben vrijwilligers uit Nijbroek op vrijdag 1 maart 2024 maar liefst 27 vruchtbomen geplant op Plan26. Gekozen is voor halfstam-bomen omdat de aansluitende oude boomgaard geen hoogstammen heeft èn om het plukken van de vruchten wat makkelijker en veiliger te maken.

Na alle regen die gevallen is in februari was deze dag een heel mooie start van de maand maart. De zon scheen lekker en soms ging er zelfs een enkele jas uit. De natheid in het weiland viel erg mee.

Gelukkig was Tonnie weer van de partij met zijn rups-kraantje!

Hij schaafde de grasmat af op de gemarkeerde plekken en groef daarna de plantgaten van ongeveer één vierkante meter.

En dit 28 keer. 

Ondertussen werden de kastanjehouten palen (tegen het omwaaien van de bomen) bij de plantplekken gelegd en de vruchtbomen verdeeld in 2 rijen peren, 1 rij appels en 1 rij pruimen. Ook zijn er 5 kersen geplant en een Mispel.

Toen kwam voor de rest van de werkers het handwerk:

De boom recht houden, aanvullen met losse grond èn met compost.

Dan met de grondboor een diep gat maken en de paal er in slaan, uiteraard zonder de wortels van de boom te beschadigen.

En tegen de wildvraat van hazen en reeën is er nog bescherming om de boomstam aangebracht.

Daarna werd er nog een plastic ring om de bomen in de grond gedrukt en vastgetimmerd aan de paal.

Deze ring maakt het water geven straks wat makkelijker.

Met de pauze om half één waren we nèt over de helft met planten maar gelukkig kwamen er ‘s middags nog twee energieke vrijwilligers bij. Daarna was de klus snel geklaard.

De harde werkers

We konden theedrinken, tenminste….. de koffie was prima, maar de theezakjes waren vergeten. De stroopwafels maakten alles weer goed. De vermoeide ploeg trok huiswaarts en Tonnie maakte de grond nog glad rond de plantgaten en Aart verspreidde nog wat mest met z’n shoveltje rond de bomen.

De uitbreiding van de boomgaard op Plan26 is mogelijk gemaakt via SBNL Natuurfonds, dankzij de bijdrage van Fonds West Gelderland van € 1.800,- Een bijdrage, die door de Coöperatie Polder Nijbroek erg gewaardeerd wordt!

Ondertussen stroomt de poel op Plan26 bijna over…